Kerstdiner

Al menige tijd is het Villa 65 kerstdiner het hoogtepunt van het jaar voor alle bewoners. (Waarintegen de ochtend er na vaak weer het dieptepunt van het jaar is.) Elk jaar weer vindt op de laatste donderdag voor de kerstvakantie, een extravagant spektakel plaats, waar elke huisgenoot zich uitslooft om een overheerlijke al dan niet excentrieke maaltijd voor zijn mede huisgenoten klaar te zetten. Vaak in teams van twee wordt er al weken van tevoren, in alle geheimzinnigheid, aan de recepten gesleuteld.

Ook wordt er volop wijn genuttigd, buiten een riante hoeveelheid wijn die elk jaar door “team wijn” met veel aandacht en expertise wordt geselecteerd, neemt elke huisgenoot ook nog een flesje mee bij het ouderlijk thuisfront. Heel belangrijk is natuurlijk de aankleding. De tafels worden gedekt en iedereen krijgt een plaats aan de tafel aangeduid.

De tafelindeling is niet (geheel) willekeurig. Er zijn 4 groepjes van 4 mensen die bij elkaar ingedeeld zitten omdat zij “iets” unieks met elkaar in het gemeen hebben. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan de 4 mensen met de meeste Facebook vrienden of de 4 mensen met tepelpiercings. De groepjes hebben dan tot het einde van het kerstdiner om te ontdekken wat hen nou zo uniek maakt.

Het kerstdiner wordt gestart met een overheerlijke cocktail in de badkamer. Hier wordt dan ook direct de groepsfoto gemaakt. Daarna worden alle telefoons en horloges weggelegd. Gezelligheid kent namelijk geen tijd. Daarna neemt iedereen plaats aan de grote tafel in de woonkamer. Hierna volgt de amuse, het eten wat je eet voordat je gaat eten. (hoogtepuntje: Escargots). Daarna volgt de soep. (Hoogtepuntje: konijnensoep met het hoofdje in een van de kommetjes). Dan is het eindelijk tijd voor het eerste hoofdgerecht, hoofdgerecht vlees. Vaak de eerste echte vullende hap van de avond en elk jaar weer een succes, wat wil je ook met toppertjes zoals koeientong of versgehageld konijn. Als iedereen is uitgebuikt krijgt “team vis” de ruimte om hun hoofdgerecht voor te bereiden terwijl de rest zich verplaatst richting de VestingBar waar naast het dansen ook nog 1 biertje genuttigd wordt. Daarna vertrekt iedereen weer richting de villa in afwachting van hoofdgerecht vis. Voordat het zo ver is wordt eerst nog de spoom gepresenteerd als smaak neutralisator. Met als noemenswaardig voorbeeld champagne met doerian (“de stinkvrucht”, achteraf misschien niet de beste smaak neutralisator). Dit is overigens ook vaak het moment waar de eerste bewoners afvallen en naar hun bedje gebracht moeten worden. De overige bewoners beginnen dan aan de vis met als meest recentelijk toppertje de gestoofde octopus. Na dit hoofdgerecht is het eindelijk tijd voor het toetje. Gevolgd door een uitgebreide koffietafel en sigaren. Na al dit wordt het kerstdiner afgesloten met misschien wel de meest gehate gang: het ontbijt. Iedereen wordt om 8 uur ‘s ochtends uit bed getrommeld en weer naar de woonkamer geleid waar een overheerlijk ontbijt op ze wacht. Vol met herstellende sapjes en bordjes die niet worden opgegeten.

20160130074130

C'est le pied
Villa 65 - 2016

Webdevelopment by Sergey Dragomiretskiy